REGIONÁLNE PEXESO – 24.5.2023

V každom človeku je kúsok hravého a zvedavého dieťaťa, ktoré s očakávaním otáča kartičky pexesa, aby ako prvé našlo správnu dvojicu. No v našom pexese nehľadáme páry. Práve naopak. Ide o jedinečné pexeso – pexeso zložené s originálov. Jeho jedinečnými dielikmi sú školy patriace do Združenia škôl s regionálnym zameraním, ktoré sa 24. mája 2023 zišli v Liptovských Sliačoch v amfiteátri Pažite.

Cieľom tohto stretnutia bola prezentácia škôl s regionálnou výchovou. Prehliadka škôl bola zameraná na folklór, takže nechýbali pestré tance, hry detí na pažiti, spevy, choreografie a dramatizácie. Hudobné nástroje a ľudové piesne dotvárali tú správnu atmosféru podujatia. Súčasťou pexesa boli aj stánky, kde jednotlivé školy prezentovali svoje výrobky či regionálne dobroty. Priamo na mieste žiaci z jednotlivých škôl predvádzali tkanie cigánskych tkaníc, pečenie rozvoniavajúcich bryndzových oblátok, tkanie na ráme, česanie ovčej vlny, paličkovanie čipiek či výrobu krepových ruží. Prítomní sa mohli pokochať priam umeleckými výrobkami z hliny, drevenými hračkami, tkanými kobercami, drotárskymi výrobkami, vlnenými produktami i prepracovanými šperkami.

Podujatie zorganizovala Základná škola s materskou školou Jozefa Hanulu v Liptovských Sliačoch. Slávnostný program otvorila hymna školy „Pod Salatínom“, po ktorej nasledovali príhovory starostu obce Milana Friča, predsedu Združenia škôl s regionálnym zameraním Petra Harmata zo Základnej školy s materskou školou Malatiná a pani riaditeľky Základnej školy s materskou školou Jozefa Hanulu v Liptovských Sliačoch Márie Hatiarovej.

Prvú dvojicu pexesa odhalili domáci z Liptovských Sliačov. V úvode programu sa predstavil DFS Sliačanček. Najskôr sa rozozvučali tóny heligónky, potom mladšie dievčatá „vyniesli Murienu“ a všetci sme spolu s tanečníkmi privítali „novô leto“. V programe sa predstavili aj staršie dievčatá s dievockým tancom „Tou Vyšnejsou“ a najmenšie deti predviedli hravé pásmo „Hybajte do Pažíť“.

Pásmo zostavené z tradícií a zvykov liptovských pltníkov v podaní Základnej školy s materskou školou v Likavke bolo už druhou odhalenou dvojicou pexesa. Pltnícky život na Liptove mocne zapôsobil aj na detskú predstavivosť. A odtiaľ je už len krôčik ku detskej hre, v ktorej sa odrazilo detské vnímanie statočnosti a obetavosti liptovských pltníkov.

Základná škola s materskou školou Malatiná nás vzala k potoku, kde sa kedysi bielilo plátno. Pri škole pôsobiaci detský folklórny súbor už dlhé roky reprezentuje školu na folklórnych slávnostiach i školských besiedkach. V regionálnom pexese sa predstavili s pásmom „Dolu pri potôčku“.

Štvrtá odhalená dvojica pexesa patrila Základnej škole Jozefa Horáka z Banskej Štiavnice, ktorá sa primárne sústreďuje na zachovanie baníckej tradície. Preto to nemohlo byť inak ani v našom regio pexese a predstavila sa scénkou a dramatizáciou textu „Statočný haviar a permoník“. Vypočuli sme si tiež známe i menej známe banícke piesne, napríklad „Vstávaj Honzo“, „Dneska fárať nepôjdem“, „Keby si nám Nácko fárau“. Ale Nácko fárať nešiel, lebo sa nám prihovoril krátkym vtipom v štiavnickom dialekte, a tak nás všetkých dobre naladil na certifikáciu nových i starých škôl. O čo ide? Škola je týmto slávnostným aktom uvedená do združenia regionálnych škôl.

Po slávnostnom odovzdaní certifikátov nasledovala milá vsuvka programu – tombola. Každá škola pripravila originálny darček v duchu remesla a tradície, z výrobkov typických pre svoj región. Darčeky sa pomiešali, presne tak, ako sa miešajú dvojice pexesa a náhoda určila, ktorý darček poputuje na jednotlivé školy.

Na Horehroní sa hovorí „čo dedina, to reč iná“. I toto bola jedna z nájdeného páru pexesa v pokračujúcom programe. Pre Heľpu je charakteristické, že jej obyvatelia majú obdivuhodne vyvinutý vzťah ku kultúrnemu dedičstvu otcov. Na to kládli dôraz i pri svojej prezentácií.

Hostia z Očovej nám do pexesa priniesli obrázky s vôňou pečeného chleba. Programovým pásmom „Povedau mi jeden chlapec, tulajtom…“ sa predstavili deti DFS Poľana, ktorý je dôležitou súčasťou  Základnej školy s materskou školou Mateja Bela Funtíka v Očovej a výraznou mierou pomáha pri rozvíjaní a uchovávaní ľudových a folklórnych tradícií Podpoľania.

Posledné pexesové dvojice sa vždy ešte premiešajú. Tentokrát sa premiešali Základná škola Juraja Slávika v Dobrej Nive a Základná škola Petra Škrabáka v Dolnom Kubíne. Obidve školy do bohatého kultúrneho programu prispeli neoceniteľným bohatstvom. DFS Dobronka z Dobrej Nivy nedávno oslávila okrúhle výročie a v regio pexese sa predstavila  s pásmom „Na tetku“. O niečo mladším DFS Kolovrátok sa môže popýšiť Základná škola Petra Škrabáka v Dolnom Kubíne, ktorý navštevujú žiaci 1. stupňa. Predstavili sa novým „Jarným pásmom“, ktoré dotvárali detské piesne, tance a riekanky.

Hra pexesa končí, keď sú všetky páry v pexese odhalené. Ale kto je víťaz? Víťazmi sú predsa tí, ktorí majú otvorené srdce na to, aby doň prijali to, čo sa im snažíme odovzdať – hodnoty, tradície, remeslo. Víťazmi sú rovnako  organizátori tohto podujatia, jeho účastníci, pedagógovia i žiaci, ktorým záleží na kultúrnom dedičstve a milujú svoj región.